Ukrainisch: Über den Umgang mit Wespen

Aus der Facebookgruppe Flüchtlingshilfe Landkreis Göttingen:
https://www.facebook.com/groups/344404895746253/permalink/2017541758432550/

Frank Weh hat einen Beitrag geteilt.

5 Std.  ·
Wespen sind nach dem Bundesnaturschutzgesetz geschützt, als wild lebende Tiere dürfen sie nicht mutwillig beunruhigt, gefangen, verletzt oder getötet werden. Auch ihr Nest darf nicht zerstört werden. Außerdem stehen bestimmte Wespenarten unter einem besonderen Schutz, wie zum Beispiel die Hornisse.
Die Wespe – Fragen und Antworten – NABU BW
Що буде за вбивство оси?
На кінець літа у Німеччині припадає пік осиного сезону. В нас налічується 600 видів ос, але тільки два з них – звичайна та німецька оси – можуть бути набридливими. Вони дзижчать на балконі або в саду, прагнучи поласувати вашим морозивом, сливовим пирігом або шашликом.
Оси є важливою частиною екосистеми. Як і бджоли, джмелі, шершні тощо, вони є корисними істотами в саду, допомагаючи запилювати наші декоративні та сільськогосподарські рослини та боротися зі шкідниками біологічним шляхом. Колонія ос з’їдає до 500 грамів попелиці, комарів та інших шкідливих комах – на добу! Одночасно вони служать їжею для птахів.
Вбивати ос не можна. За вбивство оси (як і будь-якого іншого виду диких тварин) погрожує штраф розміром до 5.000 євро. В деяких федеральних землях за вбивство певних видів ос законодавство передбачає навіть до 65.000 євро штрафу. „До“ означає, що це може бути і 100 євро. Якщо ж оса загрожує життю – а це буває, коли людина є алергіком – то штрафу за вбивство оси скоріш за все взагалі не буде. Бо життя людини в Німеччині все ж таки важливіше за життя оси.
В той же час не варто допускати ос до своєї їжі, бо вони харчуються іноді мертвими тваринами і внаслідок цього переносять небезпечні бактерії. Їжу назовні треба накривати серветками або спеціальними захисними сітками-парасольками.
Не слід відганяти ос від себе та від їжі різкими рухами. Від цього вони робляться агресивними і можуть навіть вкусити. А от на спокійних людей найбільш поширені у Німеччині види ос – звичайна та німецька – майже не нападають.
Відігнати ос можна водою с пульверізатора. Оси зазвичай сприймають її як дощ і відлітають у гніздо.
Щоб ос не приваблювати до себе, варто мити губи та руки після їжі на свіжому повітрі, не вдягати одяг „в квіточку“ та не користуватися парфумами з квітковим запахом.
Як розпізнати загрожуючу життю алергічну реакцію? Якщо після укусу оси місце укусу починає набрякати, людині важко дихати, в неї частішає серцебиття і починає нудити – необхідно викликати швидку. У разі сумнівів звертаємося до лікаря або в лікарню.
Проблеми виникають, коли оси будують свої гнізда в безпосередній близькості від людей. Осині гнізда можуть розташовуваться в темних порожнинах: переважно на горищах, в сараях, гаражах або під навісами. Також гнізда можна знайти в коробах рольставней.
Якщо ви хочете позбутися осиного гнізда, яке вам заважає, потрібна вагома причина – вірогідна загроза для дітей, алергиків, тварин, будівлі, дуже агресивна поведінка ос або перешкода для проведення будівельних робіт. Попередньо необхідно подати заяву до відповідального органу в ратушу або до окружної адміністрації.
Після отримання дозволу на видалення осиного гнізда звертаються до фахівця – дезінсектора, дератизатора – або до пожежної служби. Зазвичай гніздо ос переносять в інше місце і тільки в крайньому випадку знищують. Вартість послуги – в залежності від затрачених зусиль – від 80 до 250 євро. Самому займатися видаленням заселеного осиного гнізда заборонено. Ви орендуєте дом або квартиру? – Тоді вирішення проблеми та оплата покладаються на орендодавця. Але ви повинні його вчасно повідомити про загрозу від осиного гнізда.
Якщо ж є можливість, слід залишити гніздо в спокої і обережно обходити його.
Прибирати незаселені та покинуті осині гнізда можна самостійно. Краще це робити після перших осінніх морозних ночей, коли колонія оси вимирає. Радять ретельно очистити територію, щоб наступного року молода королева не поселила свою колонію на це перевірене місце гніздування.